fbpx
Double Zero New York

Vegan in New York

New Yorkers krijgen altijd hun zin. Italiaans vanavond? Neem de metro naar Little Italy. Gastronomisch dineren? Je staat zo in Soho. In deze stad vind je het echt allemaal. Hier is het aanbod gebaseerd op de vraag. Alles is gepersonaliseerd, de klant is hier meer dan waar ook ter wereld koning. Een koffiebar vind je op elke straathoek. Je vraagt hier geen koffie maar een French Roast met almond milk, small size. Stay or take out? Je naam komt op de beker. Suiker, siroop, kaneel etc. kan je naar believen toevoegen. Jòuw koffie dus.

Ik ga de straat op met mijn bekertje, zoals een echte New Yorker. Aan elk rood licht neem ik een slok. Ik doe mijn best tegen niemand aan te lopen. Ze zijn hier genadeloos voor treuzelaars en de vriendelijkheid zelve als je hulp nodig hebt. De locals wijzen je met plezier hun favoriete plek in de stad.

Vegan food is een trend in New York. Vegetarische voeding is goed ingeburgerd en in elk restaurant, diner, saladbar of foodshop staat er wel iets op het menu zonder dierlijke producten. Sommige restaurants schakelen over van een klassieke menukaart naar veggie en zelfs vegan. Zoals Ravi DeRossi’s Mother of Pearl die sinds dit voorjaar op vegan overschakelde en zijn The Bourgeois Pig die de overtocht maakt naar vegan wijn- en tapasbar LadyBird. Met mijn tips kom je al een heel eind, je zal ongetwijfeld nog meer in het straatbeeld zien.

Tribeca

1. Sweetgreen

Sweetgreen New York

Sweetgreen New York

Sweetgreen New York

Sweetgreen New York

Met twee locaties in New York is deze saladbar een kleintje maar toch een succes. Je kan hier vegan, veggie en ook vlees eten. Aan de muur hangen de lokale leveranciers uit. Lokaal, met een korrel zout te nemen want New York is een eiland. Verse geïmporteerde groenten eten voel je duidelijk in de portemonnee.

In grote containers zit raketsla, romeinse sla, veldsla, spinazie en ‘kale’. Die laatste, boerenkool, is een slasoort die het nog niet helemaal tot bij ons gehaald heeft. Naast een frivool uitzicht heeft het ook de eigenschap dressing en sausjes vast te houden in zijn vele bochtjes en kronkeltjes. De blaadjes hebben een licht ziltige smaak en voegen de perfecte crunch toe aan je slaatje. Ik neem een ‘Shroomami’. De lauwe salade doet deugd na een stevige wandeling langs de High Line en de Amerikaanse portie vult meer dan behoorlijk.

413 Greenwich St, New York, NY 10013
www.sweetgreen.com

2. Cafe 1668

Een koffiebar op enkele blocks van Sweetgreen vandaan. Hier staan op rush hour mannen in maatpak naast artistieke twintigers naar hun smartphone te staren terwijl ze wachten op hun slow brew coffee of soy latte. Gepersonaliseerd natuurlijk. Hoewel ontbijten hier niet de gewoonte is kan je in de meeste koffiebars wel een vegan muffin of een bagel met tofu-vegetable spread kopen.

401 Greenwich St, New York, NY 10013
www.cafe1668.com

East Village

3. Double Zero

Double Zero New York

Double Zero New York

Double Zero New York

Double Zero New York

Matthew Kenney richtte het eerste Raw Food Culinary Institute op in de US. Hij studeerde aan de French Culinary Institute en schreef al een reeks boeken over plantaardige koken, won awards en doet verder alles wat je zou verwachten van een topchef. De man is schijnbaar niet te stoppen. Naast zijn Matthew Kenney Culinary Academy runt hij verschillende restaurants in Miami, Los Angeles, Washington en nu ook zelfs in Bahrein in het Midden-Oosten.

Een van de concepten is het uiterst betaalbare Double Zero. Een Italiaans, volledig plantaardig restaurant. De pizza’s zijn gemaakt met 00 bloem. De vegan kazen zijn zelf geproduceerd van noten. Ik nam een pizza met shiitake bacon, bloemkool, pikante marinara saus en ricotta van macadamia noten. Mijn reisgezel nam de special met truffelsaus. Verrassend lekker gegeten, vergezeld van een glaasje wijn dat zelfs onder de gemiddelde prijs in New York ligt. De spiegels aan de ene muur en de wijnflessen aan de andere geven een ruimtelijke maar toch gezellige sfeer.

65 2nd Ave, New York, NY 10003
www.doublezeronyc.com

Koreatown

Hangawi New York4. Hangawi

Helaas gesloten toen ik er heen wou gaan om te lunchen. Hangawi is een Koreaans restaurant met een zeer uitgebreide menukaart. Je kan er vegetarisch eten, glutenvrij en bio. Het laatste – ‘organic’ – betekent niet noodzakelijk dat je veggie ‘rice bowl’ of glutenvrije pannenkoek ook biologisch zijn. Vreemd genoeg.

In Koreatown en Chinatown staan restaurantjes dicht op elkaar gepakt. Mijn beste raad is om te verdwalen in deze buurten. Zonder twijfel stap je ergens binnen waar het lekker en goedkoop eten is.

12 E 32nd St, New York, NY 10016
www.hangawirestaurant.com

Midtown

Essen New York5. Essen

Twee blokken van het hotel The New Yorker verwijderd ligt Essen. Het wordt al snel mijn place to go voor een snelle lunch. Als je Essen binnenstapt, word je overdonderd door de ‘food spots’ en het uitgebreide buffet in het midden van de ruimte. Efficiëntie troef! Blijf hier niet treuzelen voor de ingang of je krijgt een duw van een gehaaste man in maatpak. Aan de ‘food spots’ bestel je sushi, een wrap, een noedelsoepje, een broodje, een slaatje, een pasta’tje,… Wat je maar wil. De porties zijn hier, zoals overal in New York eigenlijk, zeer royaal.

Liever je eigen ding? Neem een biologisch afbreekbaar bakje en vul het met wat je maar wil. De opties zijn legio en gaan van vettige mac n cheese tot frisse fruitsalades. Vegan en veggie gerechten vind je er ook. Je betaalt per gewicht. Gezond eten in Manhattan voor een betere prijs dan hier wordt moeilijk.

519 8th Ave, New York, NY 10018
www.essenfood.com

 

6. WitchcraftWitchcraft New York

Op 6th Avenue, tussen designerwinkels en giftshops springt Witchcraft er uit. Met hangplanten en kruidenbakken voor de hoge ramen doet de shop aan als een jungle in de metropool. Hier staat op een groot bord aangeduid wat vegan, veggie, glutenvrij of spicy is. Ook hier kan je zelf je wrap of slaatje samenstellen. Gepersonaliseerd, natuurlijk.

555 5th Ave, New York, NY 10017
www.witchcraft.com

 

Bean & Bean New York7. Bean&Bean Coffee

Het sneeuwt en de straten liggen er beduidend rustiger bij. Ik worstel mij door dertig centimeter sneeuw terwijl straatvegers schijnbaar dweilen met de kraan open om het voetpad sneeuwvrij te maken. In de koffiebar warmen enkele toeristen zich op aan een organic coffee met een geroosterde toast avocado. Ik bestel een chia pudding met amandelmelk en fruit terwijl de smeltende sneeuw een plas vormt onder mijn tafeltje.

318 8th Ave, New York, NY 10001
www.beannbean.com

Williamsburg

8. Grass Roots Juicery

Sapjes en smoothies in vreemde combinaties. Koffie met bessen en banaan? Vegan en glutenfree, dat wel. Ze slaan hier met superfoods om je oren. Geef mij maar tahini toast met banaan. Of is dat ook een superfood?

336 Graham Ave, Brooklyn, NY 11211
www.grassrootsjuicery.com

9. Whole Foods Market

Whole Foods New York

Whole Foods New York

Whole Foods New York

Whole Foods New York

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond, de vestigingen van deze supermarktketen. Je kan ze niet vergelijken met een supermarkt bij ons. Misschien in zekere opzichten met CRU. Alles wat je er vindt, ziet er kwalitatief uit. De prijs is er ook naar. Wat het meest opvalt, zijn de hoeveelheden. Zeer Amerikaans liggen de appels er in bergen op elkaar gestapeld. Voor granola loop je door een hele rayon langs alle mengelingen dat je je maar kan inbeelden. Je vindt er ook vegan pudding, kaas, worstjes, veganaise en ga zo maar door. Ideaal als je zelf aan het koken gaat. Iets waar de doorsnee New Yorker zich vreemd genoeg niet aan waagt.

238 Bedford Ave, Brooklyn, NY 11249
www.wholefoodsmarket.com

10. Açaì Berry

Vegan sushi? Hoe dat zo? Bij Açaì Berry in Williamsburg, Brooklyn vind je groenten in een jasje van quinoa, wilde of zwarte rijst gedraaid. Kleurrijke rolletjes, afgewerkt met een fruitig sausje. Probeer de aspergesushi met aardbei en mangosaus. Op aanraden van FoodLove’s Stefanie Baert.

Ben je in Manhattan in de buurt van de High Line, ga dan de Chelsea Market binnen en laat je verleiden door de vele kleine shops met handgemaakte spulletjes. Ook hier kan je vegan sushi eten bij Beyond Sushi.

650 Manhattan Ave, Brooklyn, NY 11222
www.acaiberryny.com

Chelsea Market, 75 9th Ave, New York, NY 10011
www.beyondsushinyc.com

Brooklyn

11. Café Ghia

Café Ghia New York

Café Ghia New York

Café Ghia New York

Café Ghia New York

Op weg naar Açaì Berry kom ik Café Ghia tegen. Een halte te vroeg uitstappen op een zonnige lentedag (de ene dag 15° stralende zon en letterlijk de volgende dag 30cm sneeuw bij -7°) resulteert in veel foto’s maken, veel afdwalen, veel praatjes maken en bijgevolg ook veel honger tegen de tijd dat je je bestemming bereikt. Ik laat de sloppenwijk voor wat ze is en stap het café binnen. Het ruikt hier heerlijk, er valt zalige zon binnen en de serveerster zet vriendelijk een fris glas water voor mij neer. Als ik de kaart open sla, ben ik aangenaam verrast dat die overwegend vegetarisch is. Niet getreurd, want je kan voor alle kazen een vegan optie nemen of gewoon een andere side-dish nemen in ruil voor een spiegelei of worst.

Ik heb er een superlekkere vegan ‘scramble’ gegeten met avocado en cashew ricotta! Mijn reisgezel nam de vegan cheeseburger en een verfrissende, huisgemaakte ijsthee zonder suiker. Een goed ingeburgerde gewoonte van New Yorkers is het weglaten van suiker in huisgemaakte dranken. Wat een contrast met de klassieke soda’s die we gewoon zijn van de Amerikanen!

24 Irving Ave, Brooklyn, NY 11237
www.cafeghia.com

12. Pio Bagel

Een Amerikaanse bagel eten, dat kan ik nu ook van mijn bucketlist schrappen. Bij Pio kies je uit ruim tien soorten bagels en nog meer soorten spreads. Ik laat de mijne roosteren en beleggen met een royale laag tofu-vegetable spread. Ga even verder in het Columbus Park zitten en geniet van het bruisende Brooklyn, mijn favoriete buurt in New York.

136 Lawrence St, Brooklyn, NY 11201
www.piobagelbrooklyn.com

 

 

Foodcoop New YorkFoodcoop New York13. Bushwick Food Coop

Winkeltjes waar je toevallig op stuit, zijn de beste. Na mijn vierde dag van 15 km wandelen door de stad, moe, op zoek naar koffie en een metrostation valt mijn oog op Shops at The Loom. Een soort mini winkelcentrum voor sociaal ondernemers. Er is onder andere een co-working space met organische koffie, een yogastudio, fietsenwinkel en organic food shop.

De rijst, linzen, lijnzaden, granola, ‘cacao bites’, etc. zitten er in reservoirs waaruit je zelf de nodige hoeveelheid kan scheppen. Hergebruik liefst je eigen zakjes of potjes; afval en verpakking worden er niet gewaardeerd. Er zijn ook kombucha op tap, vegan worstjes, tofu en biologisch geteelde groenten.

2 Porter Ave, Brooklyn, NY 11237
www.bushwickfoodcoop.org

Little Italy

14. The Fat Radish

Zo spijtig. Dat ik daar niet ben geweest. Mijn benen konden niet meer volgen na 123 km citytrippen in een week. De foto’s op de website zien er nochtans geweldig uit. Gezellig, met liefde gemaakt en een bescheiden geprijsde lunchkaart. Hoofdzakelijk vegan. Breng je mij iets mee als jij erheen gaat?

17 Orchard St, New York, NY 10002
www.thefatradischnyc.com

Nog meer vegan

Buddha Bodai

5 Mott St, New York, NY 10013
www.chinatownvegetarian.com

Candle cafe West

2427 Broadway, New York, NY 10024
www.candlecafe.com

Nix

72 University Pl, New York, NY 10003
www.nixny.com

The Butcher’s Daughter

581 Hudson St, New York, NY 10014
www.thebutchersdaughter.com

You may also like