fbpx
editorial photography

5 tips voor DIY food fotografie

Maandelijks geef ik een workshop Food Fotografie & Styling. Daarin leer je in één dag tijd hoe je zelf aan de slag kan met food fotografie. Hier lees je alvast 5 basisprincipes om betere food foto’s te maken.

 

daglicht geeft zachte schaduwenTip 1: Let the light in

Na ettelijke uren zwoegen in de keuken is het avondeten eindelijk klaar en het is een echt kunstwerkje! Natuurlijk wil je er een mooie foto van maken. In de zomer zit het je alvast mee want dan gaat de zon pas laat onder. Fotografeer altijd met daglicht! Ga aan een raam staan en fotografeer je kunstwerkje in daglicht. Dat oogt fris en natuurlijk door de zachte schaduwen die op je gerecht vallen.

lege setTip 2: Quick & dirty

Er is niet altijd veel tijd om te fotograferen. In je restaurant zitten de klanten te wachten op hun gerecht en thuis wordt de hele familie al snel ongeduldig met een hongerige maag. Je wil ook niet dat het eten koud op tafel komt natuurlijk.

  1. Zorg er daarom voor dat je ‘set’ al klaar staat voor je gerecht klaar is.
  2. Plaats een tafeltje bij het raam, kies een mooi bord uit en eventueel een matching servet.
  3. Fotografeer al even het lege bord zodat je weet hoe het er straks zal uitzien
  4. Vervang het lege bord door een mooi gevuld bord mét eten, maak de foto en klaar!

cocktail for brasserie nieuwpoortTip 3: Give it space

Om ervoor te zorgen dat de aandacht nog steeds naar het gerecht gaat en niet naar ‘bijzaken’ zorg je er best voor dat er wat ademruimte in de foto te zien is. Witruimte dus. Dat hoeft natuurlijk niet wit te zijn maar het is een deel in de foto vaan niets staat of ligt. Geen kruimels, geen bord, geen ingrediënten. Je geeft de kijker op die manier een leidraad naar waar hij eerst moet kijken.

citroentaart burezTip 4: Easy food

Er zijn gerechten die heel erg dankbaar zijn om te fotograferen en er zijn er ook waar je je tanden op stuk bijt. Om er een mooie foto van te maken weliswaar. Het mag er voor het blote oog nog zo lekker uitzien, op foto lijkt je heerlijk stoofpotje of bourgondische burger meer weg te hebben van iets wat al eens is gegeten of er al ettelijke termijn ligt weg te kwijnen.

Kies voor een fris slaatje met vrolijke kleurtjes, een mooi versierde taart (zoals deze van Bakkerij Burez) of een exotisch gestylede cocktail. Ze zijn op zich al heel mooi. Je hoeft alleen nog voor een mooi bord of glas te zorgen, wat verse kruiden of fruit et voila. Prachtige foto!

props en ingrediëntenTip 5: Prop it like it’s hot

Kies zorgvuldig je attributen uit. Ga je voor een minimalistisch gastronomisch gerecht, laat het servies van de bomma dan maar links liggen. Een échte Vlaamse klassieker à la vol-au-vent met frietjes roept dan weer geen nostalgie op als je het op een witte tafel zet en voor strakke hoekige borden gaat.

Vertrek dus altijd vanuit het gerecht en stel zo een set samen met leuk bestek, een servet en eventueel een glas erbij. Ook props en ingrediënten op zich kunnen voor een leuke foto zorgen, zoals hier op deze foto die Dimmy Crombeen stylede tijdens de workshop Food Fotografie & Styling.

 

Met deze tips zet ik je graag op weg om zelf smakelijke foto’s te maken waarmee je ongetwijfeld scoort op sociale media en bij je vrienden. Lukt het nog niet zo, schrijf je zeker in op de newsletter. Zo ben je er als de kippen bij voor een volgende reeks tips of wanneer er een nieuwe workshop aankomt!

 

Blijf op de hoogte:

Veel plezier!

You may also like