fbpx
Bizons bij het zoutmeer rond Antelope Island

Into the Southwest Pt.1

Ik heb de Royal Garden Inn geboekt 3 weken voor vertrek. Een praktische overweging want naast een bed en ontbijt bieden ze hier ook een gratis shuttle service van en naar de luchthaven aan. Na 22 uur onderweg te zijn moet een mens niet meer hebben, toch?

Ontbijt Rodeway Inn

Ontbijt Rodeway Inn

De volgende ochtend lig ik om 6u al te woelen in bed dus sleep ik mij met mijn jetlag kop naar het ‘ontbijt’. Op weg naar de zaal kruis ik enkele eenzaam ogende types met styrofoam bekers en borden. ‘Triest’, denk ik. ‘Je gaat toch gewoon gezellig samen met andere eenzaam ogende types ontbijten met een écht bord voor je neus?’ In een donkere ruimte die veel weg heeft van een verlaten vergaderzaal uit de jaren ‘80 staart een man naar een TV. Zo’n echte beeldbuis. De airco staat er ijzig koud. Ik begeef mij in mijn 100°-outfit naar het buffet en moet even verwerken wat ik zie.

Zwartgeblakerd toast, kleverige muffins, paarse bagels en wafeldeeg. Overal wafeldeeg. Mijn eerste ontbijt in Salt Lake City is niet bepaald een hoogvlieger. Ik rep mij met mijn styrofoam beker en bord terug naar mijn hotelkamer. Eenzaam ogend.

**In EVA Magazine Nr68 lees je alle vegan tips over de roadtrip doorheen Utah**

Salt Lake City

Eén dag bij aankomst en één dag voor vertrek was ik in deze stad. Te weinig dus. Bij het plannen van onze vakantie (lees: 6000km roadtrip in twee weken tijd) kreeg ik er geen citytrip meer bij gepropt. De stad is meer dan een praktische tussenstop. Wie Salt Lake City zegt, die zegt Mormonen, Olympische Spelen, brouwerijen, honing en een zout meer. Maar ook vegan hotspot.

Twee New-Yorkers met een vegan reisblog verzamelden ze allemaal in deze handige gids. Je vindt hier volledig vegan restaurants maar ook verrassend veel plaatsen met vegan opties op het menu. Het staat steeds mooi met icoontjes aangeduid. Vaak vind je op de website de kaart al. Stippel je citytrip dus gemakkelijk op voorhand uit.

Aanraders:

Laziz’ Kitchen

Libanese keuken in een prachtig kader. Hoofdzakelijk vegetarisch maar ook wat vegan keuzes.

www.lazizkitchen.com
912 S Jefferson Street, Salt Lake City, UT 84101

Zest

Plan je overnachtingen in SLC in de buurt van Zest. Je kan je bed uit rollen en er uitgebreid gaan ontbijten. Na een bezoekje aan een typische Brewery kom je hier terug voor een snelle lunch (en neem misschien een taartje mee).

www.zestslc.com
275 S 200 W, Salt Lake City, UT 84101

Antelope Island, een schiereiland met ‘wilde’ bizons, bijgevolg op hol geslagen steekvliegen en bloeddorstige muggen, heeft een stuk prachtige natuur dichtbij de stad. Klim een berg op (niet zoals wij om 11u30 bij 96°F) en geniet van het kleurenpallet; azuurblauw water dat overgaat in hagelwitte zoutstranden, uitgedroogde oases en groene toefjes woestijnplanten.

Ik moet even tussendoor vermelden waarom ik het in mijn hoofd heb gehaald om in het hoogseizoen én op het warmste moment van het jaar, halsoverkop naar Utah te vliegen. Als mijn wederhelft over de Oceaan gestuurd wordt voor het werk, begint het te kriebelen. Mijn hoofd slaat op hol en ik begin als een gek uit te zoeken hoe, wat, waar en wanneer ik hem achterna kan. Zo geschiedde.

Point and shoot

Point and shoot

De tweede stop in Salt Lake City heb ik niet bepaald voorzien. Mijn wederhelft en een collega van hem hebben er net een week hard werken op zitten. Voor de collega terug naar Groot Brittanië vliegt wil hij ‘eens gaan schieten’. Op weg naar Hwy. 15 passeren we toevallig een shooting range. Ik ben wantrouwig, het zal vast $100 kosten en toeristen gaan ze toch niet laten schieten? Nou, think again. Het kost $40 per persoon en toeristen mogen schieten met wat ze maar willen. “Pick a few you like”.

We verklaren op papier in mentale topconditie te zijn en vullen een roze mandje met een pak 9mm kogels, een Baretta en nog een ander pistool dat even surreëel aandoet. “You guys are at number 7”. Met onze fluogroene oorbeschermers en roze mandje passeren we een gezin met een zoon, niet ouder 10. Hij krijgt schietlessen van zijn vader terwijl moeder in een tuinstoeltje aan een beker Cola slurpt. Ernaast halen twee mannen een machinegeweer uit hun lederen tas. ‘Act casual’ denk ik maar voel me allesbehalve.

De regels zijn: rondlopen met het wapen mag enkel zonder geladen magazijn, draai je niet om met een geladen wapen en niet schieten op elkaar. Nee die laatste heb ik er bij verzonnen maar dat zou toch regel 1 mogen zijn, niet? Zonder al te veel uitleg mogen we er op los schieten. Ik zet mij schrap en vraag mij af of je nu met één of twee open ogen moet richten. Ik haal de trekker over en zie geen gat op de schietschijf. Met één oog dus. De terugslag is zo groot dat ik er al bijna maar één meer had om door te kijken. Het volgende schot richt ik iets lager ter compensatie. Ik raak de schijf enkele keren, not bad.

Mensen komen hier “for stress relief” vertelt de eigenaar mij. De gedachte dat elke Amerikaan zomaar met een vuurwapen kan rondlopen en gaat schieten om te ont-stressen vind ik al stresserend genoeg.

De gedachte dat elke Amerikaan zomaar met een vuurwapen kan rondlopen en gaat schieten om te ont-stressen vind ik al stresserend genoeg

Salt Lake Temple

Salt Lake Temple

Na de middag gaan we ‘downtown’ op zoek naar de Salt Lake Temple. Een mastodont van een gebouw dat vanuit de verte opdoemt. Je kan het niet missen. We lopen er zo blijkt drie keer rond en nog steeds missen we het. Blijkt dat er nog een mastodont van een gebouw in de stad is maar niemand weet wat het precies is. We nemen genoegen met deze tempel, het heiligdom van de Mormoonse Kerk. Je mag er niet binnen in levenden lijve maar in het Visitor’s Centre kan je een miniatuur bewonderen met doorsnede. Net een poppenhuis met verschillende kamers en verdiepingen. Een soort van letterlijk Mormoons kastensysteem. We zijn er snel terug buiten, hoe vriendelijk ook de dames van het Centre ons willen te woord staan over de voordelen van het gezinsleven als Mormoon.

Stay tuned voor deel 2!

Benieuwd waar we heen gingen? Op deze kaart staan een aantal off-the-beaten-path bezienswaardigheden, restaurants, slaapplekken maar ook een aantal must-sees.

You may also like