fbpx
kersttafel

Hoe fotografeer ik mijn feestdiner?

Het jaar zit er bijna op. De kerstboom staat. De kat heeft al enkele ballen met de grond laten kennismaken. De hond heeft mijn dennenappels opgegeten. Rond mij liggen stapels Delicious. magazines, ELLE Eten, NEST, Libelle Lekker, de boekskes van de Lidl, … noem maar op. Want ja, door papier bladeren om uit te vogelen wat ik voor Kerst en oudjaar op tafel ga zetten is zo veel leuker dan naar een schermpje staren. Hoewel mijn collectie Pins er ondertussen ook één is om U tegen te zeggen.
Met gouden letters zorgvuldig ’Tante Germaine’ en de rest van de familie handletteren. Gent afschuimen op zoek naar de perfecte tafeldecoratie. De eucalyptus-boom van de buren kaalplukken. Twee weken de keuken op stelten zetten. Et voila. Het meest Instagram-waardige moment van het jaar, aan uw neus voorbijgegaan omdat nonkel Jos niet kon wachten om een bil van je perfecte kerstkalkoen te rukken.
Even terugspoelen. Hoe pak ik dat nu aan? Mijn kerstdiner fotograferen zonder stress, kleerscheuren of familieruzies. Dat deed ik zo:

Stap 1: Een strak plan

Een mooie foto maken van je eten, ja. Maar al mijn harde werk om een prachtige foto te maken en dan alles koud op te eten? Nee.
Zorg er dus voor dat je de camera in de aanslag hebt vooraleer het eten op tafel staat. Maak voor je gasten arriveren al een foto van de gedekte tafel met lege borden zodat je precies weet waar je moet gaan staan om het volle bord te fotograferen.

Tip: Een assistent in vorm van man-/vrouwlief om je gasten te bedienen terwijl jij de foto maakt zorgt voor een frustratieloos diner én een mooi moment om gezelligheid in beeld te brengen.

deviled eggs aperitief

Stap 2: Het juiste licht

Kerst, dat zijn slingers van lichtjes en kaarsen. Maar ook donkere dagen. Geef je op kerstdag een etentje? Fotograferen met daglicht, tijdens het middagmaal, is makkelijker dan op kerstavond. Met wat geluk ligt er een dik pak sneeuw buiten zodat er meer licht binnen komt.

kerstversiering

Stap 3: Een tafel vol modellen

Een foto met mensen spreekt aan. Je hebt nu de hele familie rond de tafel, zet ze maar aan het werk. Laat opa het rosbief aansnijden terwijl jij een foto maakt. Laat de kleine uk kroketjes op tafel zetten. Sfeer en schattigheid gegarandeerd.

leander aan tafel

Stap 4: Mijn bord in close-up

Je lege bord fotografeerde je al. Nu moet er nog eten op komen. Schep eerst uit voor je gasten en daarna voor jezelf. Liggen de prinsessenboontjes niet goed? Dan kan je rustig je eigen bord stylen en enkele foto’s maken. Niets erger dan te moeten fotograferen terwijl een uitgehongerde familie op je vingers kijkt.

kerstkalkoen

Stap 5: Kliekjes kiekjes

Tweede Kerstdag en je koelkast staat vol Tupperware met restjes van je feestmaal. Maak van de rust gebruik. Je hebt de borden en decoratie van gisteren nog bij de hand, de kerstboom is intact. Lukt die close-up gisteren niet helemaal? Je kan het vandaag opnieuw proberen met koude restjes. Kies er de mooiste uit!

Tip: Zelfgemaakte kerstcadeautjes kan je ook op voorhand fotograferen. Geen stress maar een mooie herinnering.

zalmwafeltjes

You may also like