skip to Main Content
+32 479 29 97 56
Fotostudio of fotolocatie huren

Als fotograaf ben je steeds op zoek naar boeiende locaties voor familie foto’s, een cakesmash, kerstmini’s, newborn, portretten of misschien boudoir fotografie. Een goeie locatie is niet altijd eenvoudig om te vinden en als je ze vindt, zijn er vaak een aantal obstakels waarop je kan botsen.

1. HOE VIND JE DE GESCHIKTE LOCATIE?

Bedenk wie of wat je onderwerp is. Afhankelijk daarvan zijn er misschien een aantal praktische zaken om mee rekening te houden.

  • Food: Is er een keuken beschikbaar op de locatie?
  • Kinderen: Is er een toilet in de buurt?
  • Boudoir: Is er voldoende privacy op de set?

Daarnaast bekijk je ook best welk licht je wil gebruiken. Maak je gebruik van studiolicht? Is dit aanwezig of te huur op de locatie? Of als je fotografeert met natuurlijk licht, is er wel voldoende invallend licht op een binnenlocatie? En hoe zijn de ramen georiënteerd?

De keuze tussen binnen- en buitenlocatie blijft altijd een moeilijke. Met het weer in België weet je nooit te voorspellen of je shoot al dan niet letterlijk in het water zal vallen. Het is mooi meegenomen als een locatie zowel een binnen als een buitenoptie heeft.

2. WAAR VIND JE FOTOLOCATIES

Er zijn verschillende platformen waarop je fotolocaties, workshop locaties etc kan vinden. Voor grotere shoots kan je een location scout inschakelen die speciaal voor jou op zoek gaat naar de geschikte plek.

  • Spot Workshops: platform waar een heleboel workshops verzameld zijn maar waar je ook locaties kan huren om zelf een workshop te geven of een fotoshoot of event te houden. Je kan hier ook de locatie van French Beans terugvinden: Hoeve Steenhuyze.
  • Ga eens wandelen: je zou er van versteld staan hoeveel fotogenieke plekjes je in je eigen buurt kan vinden. Buitenlocaties zijn vaak vrij toegankelijk maar soms heb je toestemming nodig om te mogen fotograferen. Dat is zo bijvoorbeeld in een natuurgebied of een stadsgedeelte dat als Erfgoed is geclasseerd. Mooie binnenlocatie gegluurd? Bel eens aan en leg vriendelijk uit wat je bedoeling is. Mensen zijn vaker geneigd je te helpen dan je zou denken.
  • Social media: je vrienden die op vakantie zijn, al dan niet in eigen land, kan je nog bedanken om hun locatie te delen. Opslaan die handel.
  • Netwerk: Facebook is nog ergens goed voor dezer dagen. Stel een vraag en post er een voorbeeldfoto bij. Gegarandeerd dat iemand van je vrienden of hun vrienden wel ergens een plek weet zijn die er op lijkt.

3. FOTOSTUDIO OF FOTOLOCATIE

Heel lang geleden, toen fotografen nog beige mouwloze jasjes droegen met tientallen pockets om filmrolletjes in kwijt te kunnen, werden portretten en communiefoto’s enkel in de studio gemaakt. Met studioflitsers en een dégradé achtergrond.

Dat is nu gelukkig anders. Kinderen hoeven niet meer al te geforceerd, zittend op een witte blok te lachen naar de camera. Integendeel, natural is the way to go.

In een klassieke fotostudio valt meestal geen daglicht binnen. Daar ben je aangewezen op flitslicht. Op een fotolocatie waar daglicht is, heb je niet noodzakelijk alle materiaal om te gaan flitsen en ben je aangewezen op wat je zelf meebrengt. Hier heb je wel meer mogelijkheden om met meubilair of omgeving te zorgen voor afwisseling in je foto’s.

Op de fotolocatie van French Beans heb je beide mogelijkheden. Je kan daglicht gebruiken maar er is ook een flitsinstallatie package en de ruimte is zelfs te verduisteren. De locatie is een oude hoeve en wordt gekarakteriseerd door de rode bakstenen muren en authentieke rustieke houten elementen. Er is ook een witte verplaatsbare wand voor als het wat minimalistischer mag. En ook het meubilair mag je gebruiken voor de foto’s.

Natural Light Photosgraphy Studio With Broncolor Flash System And Paper Roll Backdrops

4. FOTOGRAFEREN OP LOCATIE

Je hebt je keuze gemaakt en een locatie geboekt. Top! Hoe gaat het nu verder?

Sommige locaties waar je gratis mag gaan fotograferen zijn niet vertrouwd met fotoshoots. Je zal hier zelf initiatief moeten nemen om zo goed mogelijk af te spreken met de eigenaars zodat alles op de dag van de shoot vlot verloopt. Tenslotte moet jij op het moment van de shoot je hoofd bij je klant kunnen houden en niet met allerlei andere zaken bezig zijn.

Bij betalende locaties kan het zijn dat er een voorschot of een waarborg gevraagd wordt of dat je het volledige bedrag bij boeking moet betalen. Wil je een factuur op je zaak, geef dan zeker je BTW-nummer mee en of je al dan niet BTW plichtig bent.

Boek je de studio van French Beans, dan zal je gevraagd worden een overeenkomst te tekenen voor het gebruik van de locatie. Lees deze goed na. Zo verlies je op de shooting dag geen tijd meer met vragen te stellen waarop het antwoord mogelijk in de overeenkomst staat.

Modular Set Furniture In A Rustic Studio Space And A Kichen In The Background

5. WAT BRENG JE MEE

Ga goed na wat er aanwezig is op de locatie en waar je zelf nog moet voor zorgen. Een locatiebezoek vooraf kan je al een heleboel kopzorgen besparen.

Download hier de handige checklist.

DOWNLOAD CHECKLIST
START A CONVERSATION

Assestraat 14 9550 Herzele

+32 479 29 97 56

info@frenchbeans.be

© 2020 FrenchBeans. All rights reserved

Back To Top